Archive for Октомври, 2012

Закани по живот и безбедноста на семејството, вчера доцна попладне добил еден активист на граѓанското здружение „АМАН“, информираа од Здружението – пренесе Плусинфо.

Две непознати лица, вчера доцна попладне, во центарот на Скопје, насила запреле активист на „АМАН“, му покажувале слики од протестите со заокружени активисти и му рекле дека лошо ќе помине тој и неговото семејство, ако не запре со протестирање и собирање на потписи.

Од граѓанското здружение „АМАН“, велат дека не се сомневаат во никој, но за инцидентот ја информирале полицијата и мисијата на ОБСЕ во државава. Од институциите бараат брза реакција за пронаоѓање на заканувачите и нивно соодветно казнување.

– Влегуваме во опасна зона на закани, само да ја запреме иницијативата за собирање 10.000 потписи со кои бараме промена на Законот за енергетика. Нашите барања се граѓански, а не политички и затоа ќе продолжиме со иницијатива се до остварување на барањата. Ги повикуваме граѓаните да не се плашат и да ни се придружат со своите потписи – рече Васко Лазаревски од „АМАН“ на прес конференција која денеска ова здружение ја држеше пред зградата на влада.

Според Плусинфо пред да ја дадат изјавата активистите на „АМАН“ имаа мал инцидент со полицијата која бараше да се тргнат од троторот пред Влада, оти не го најавиле протестот, односно прес конференцијата.

– Апелираме, премиерот, да не го кочи процесот и што побрзо да го препрати нашето барање до Државната изборна комисија, за да можеме навреме да ја почнеме постапката за собирање 10.000 потписи, зашто времето изминува – порача Нада Чоревска од „АМАН“.

Извор:Либертас

„АМАН“ ИЗЛОЖЕНИ НА ЗАКАНИ И ПРИТИСОЦИ – Телма Телевизија.

Закани по животот и безбедноста на семејството добил активист на Аман информираа од граѓанската иницијатива. Две непознати лица вчера насилно го запреле активистот и му рекле дека доколку не прекине со протестите против поскапувањата и собирањето потписи, тој и неговото семејство лошо ќе поминат, велат од Аман.

Од пред Владата, Аман му порача на премиерот Груевски иницијативата за собирање 10 илјади потписи за измени во законот за енергетика навреме да ја достави до ДИК за да можат што побргу да ја отпочнат постапката.

Невладината Аман останува на иницијативата се дури не бидат исполнети барањата, за кои велат дека се граѓански а не политички па затоа за инцидентот со нивниот активист не се сомневаат во никого.

Случајот го пријавиле во полиција, а ја информирале и мисијата на ОБСЕ во земјава.

Извор:24 Вести

АМАН:Или собирање потписи или повторно протести.

Радио Слободна Европа

И кога граѓанските иницијативи се во право, проблем претставува реакцијата на надлежните институци

Закани по живот и безбедноста на семејството, вчера доцна попладне добил еден активист на граѓанското здружение „АМАН“, информираа од Здружението.

Две непознати лица, вчера доцна попладне, во центарот на Скопје, насила запреле активист на „АМАН“, му покажувале слики од протестите со заокружени активисти и му рекле дека лошо ќе помине тој и неговото семејство, ако не запре со протестирање и собирање на потписи.

Од граѓанското здружение „АМАН“, велат дека  не се сомневаат во никој, но за инцидентот ја информирале полицијата и мисијата на ОБСЕ во државава. Од институциите бараат брза реакција за пронаоѓање на заканувачите и нивно соодветно казнување.

– Влегуваме во опасна зона на закани, само  да ја запреме иницијативата за собирање 10.000 потписи со кои бараме промена на Законот за енергетика. Нашите барања се граѓански, а не политички и затоа ќе продолжиме со иницијатива се до остварување на барањата. Ги повикуваме граѓаните да не се плашат и да ни се придружат со своите потписи  – рече Васко Лазаревски од „АМАН“ на прес конференција која денеска ова здружение ја држеше пред зградата на влада.

Пред да ја дадат изјавата активистите на „АМАН“ имаа мал инцидент со полицијата која бараше да се тргнат од троторот пред Влада, оти не го најавиле протестот, односно прес конференцијата.

– Апелираме, премиерот, да не го кочи процесот и што побрзо да го препрати нашето барање до Државната изборна комисија, за да можеме навреме да ја почнеме постапката за собирање 10.000 потписи, зашто времето изминува – порача Неда Чаповска од „АМАН“.

Таа потести дека иницијативата за собирање на потписи за промена на Законот за енергетика,досега ги поминала сите процедури и дека претседателот на собранието, нивното барање го препратил до премиерот,кој сега треба да ги ангажира институциите за нивна подготовка за реализирање на иницијативата.

Р.И.М. Извор: Инфоплус

Извор А1оне

 

Граѓанската иницијатива „АМАН“ апелира до институциите да постапат по барањето и иницијативата за собирање 10.000 потписи за измени во Законот за енергетика, за што побрзо да се реализира оваа иницијатива. Според активистите на „АМАН“, постапката е сега заглавена меѓу Собранието,Владата и Државната изборна комисија, иако поминала цела недела од првичното одобрување на иницијативата во Собранието.

Од „АМАН“ велат дека нивни активист пред неколку дена бил пресретнат од две непознати лица кои го малтретирале, му се заканувале и го убедувале да се откаже од учеството во протестите и во граѓанската иницијатива. Активистот го пријавил случајот во полиција, а ги известиле и мисиите на ОБСе и Европската унија во земјава. Од „АМАН“ велат дека и покрај притисоците и заканите, граѓанската иницијатива продолжува се до конечното исполнување на нивните барања.

Слушнете ги изјавите на активистите на „АМАН“ Васко Лазаревски и Неда Чаповска:

http://www.mixcloud.com/radioMOF/izjavi-od-gragjanskoto-zdruzenie-aman-vasko-lazarevski-i-neda-capovska-3010/

Извор:Радио Моф

Активистите на АМАН, утре во 12 часот, пред Владата, ќе одржат прес-конференција на која ќе бидат изнесени детали за притисоците и заканите упатени кон Активистите.

Од АМАН се загрижени од заканите по животот на Активистите.

Покрај ова на прес-конференцијата ќе бидат соопштени детали за постапката за собирање на 10,000 потписи и нејзиното можно пролонгирање од страна на Владата на Република Македонија.

– Воедно ќе го повикаме премиерот да одговори до четврток и да ја овласти ДИК да ги отвори подрачните единици за да започнеме со собирањето на потписи во спротивно ќе протестираме пред Влада на Република Македонија, се до започнување на собирањето потписи, имајќи во предвид дека Иницијативата ги помина двете собраниски комисии и доби одобрување од Собранието на Република Македонија, велат од АМАН.

Аман не престанува со протести додека не собере 10.000 потписи.