Интервју за Al Jazeera Balkans

Posted: Октомври 3, 2012 in Видео

Nelegalno poskupljenje struje u Makedoniji

Helsinški komitet je otkrio da je poskupljenje struje od 10 posto, koje je Makedoniju zadesilo u augustu, urađeno bez poštivanja zakona.

Regulatori šute, a ako ne povuku odluku iz Helsinškog komiteta su najavili da će cijeli slučaj poslati na Ustavni sud, kaže reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Za jednu godinu dana cijena struje u Makedoniji porasla je za 17 posto. Makedonski građani dva mjeseca plaćaju 10 posto skuplju struju.

Regulatorna komisija za energetiku pravno je ovu odluku precizirala sa petnaest odredbi. Helsinški komitet je, međutim, analizom dokumenata utvrdio da je jedanaest od ukupno petnaest propisa pogrešno ili neprecizno.

Egzistencijalno pitanje

„Pravilnike koje su donijeli, a koji su izrađeni na osnovu neodgovarajućih zakonskih odreba su za građane egzistencijalno pitanje, jer udaraju po njihovom džepu“, kaže predsjednica Helsinškog komiteta Makedonije, Uranija Pirovska.

Regulatori zasad šute. Helsinški komitet je najavio da će sačekati još desetak dana i, ako ne bude reakcije, podnijet će apelaciju Ustavnom sudu.

Regulatorna komisija za energetiku je na udaru građana, koji svakog utorka od poskupljenja protestuju ispred njihovog sjedišta.

„Regulatori treba da nam objasne metode prema kojima su došli do novih cijena. Tražimo da vrate cijenu struje iz 2008. Od tada do danas cijena struje je porasla za 75 procenata“, kaže Đelal Hođić iz građanske inicijative „AMAN“.

Makedonska platforma protiv siromaštva kaže da će najugoroženiji građani ove zime teško platiti račune za energente. Vlast primaocima socijalne pomoći daje 12 eura mjesečno za struju.

Vrijeme akcije

„Ali da li je to dovoljno, pitam se? Koliko struje možete potrošiti za 12 eura? To je dovoljno za jednu nedjelju u mjesecu. Šta je sa ostalim dijelom računa?“, pita se Mila Carovska iz Мaakedonske Platforme protiv siromaštva.

I dok broj socijalno ugroženih raste, povećava se i rupa u budžetu zbog usporene ekonomije. Planirani deficit se povećao od 2,5 na za 3,5 posto i iznosi blizu 277 miliona eura.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s