СООПШТЕНИЕ: ПОДДРШКА ЗА ГРАЃАНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА “АМАН”

Posted: Октомври 3, 2012 in Инфо

ПОДДРШКА ЗА ГРАЃАНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА “АМАН”

Движењето PYKA на денешниот состанок донесе одлука јавно да ги поддржи активностите организирани од граѓанската иницијатива “АМАН“, односно протестите против поскапувањата на електричната енергија како и да ги поддржи барањата, како што се враќање на ефтината дневна тарифа, укинување на ставката „ангажирана моќност“ од 33%, повелекување на правилникот за парно греење, да се запре со понатамошната приватизацијата на енергетскиот сектор, намалување на цените на нафетните деривати согласно стандардот на граѓаните на Македонија.

Движењето PYKA чуствува обврска да уште еднаш повтори дека Регулаторна комисија за енергетика на директен начин создава економски монопол, и ги крши човековите слободи и права.

Движењето PYKA ја подсетува комисијта дека таа е таму за да ги заштити интересите на граѓаните, а не на компаниите.

Lëvizja PYKA në takimin e fundit që pati sot vendosi që publikisht ti mbështesë protestat e organizuara nga iniciativa qytetare “AMAN” kundër ngritjes së çmimit të energjisë elektrike, si dhe të mbështes kërkesat për kthimin e tarifës së lirë ditore, heqjen e pagesës për fuqi shtesë pre 33% nga llogaritë për energji elektrike, tërheqjen e rregulores për nxemje qendrore, ndërprerjen e privatizimit të mëtutjeshëm të sektorit energjetik, si dhe zvoglimin e çmimeve të derivateve të naftës në përputhje me standardin jetësor të qytetarëve të Maqedonisë.

Lëvizja PYKA ndjen obligim që të përsëris edhe njëher se Komisionin rregullator për energjetikë, në mënyrë të drejtpërdrejtë krijoni monopol ekonomik dhe bëhen shkelës të drejtave dhe lirive njerëzore.

Lëvizja PYKA përkujton se ky komision duhet të mbron interesin e qytetarit dhe jo atë të kompanive.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s