Зелено светло за АМАН за измените на законот за енергетика

Posted: Октомври 23, 2012 in Инфо

Зелено светло доби граѓанската иницијатива на АМАН за измените на законот за енергетика. И пратениците од опозицијата и од власта гласаа ЗА и во Законодавната и во комисијата за политички систем – со што го официјализираа предлогот.

„Едногласно беше прифатено нашето барање. Досега пратениците сами не предложија измени и затоа сакаме иницијативата до крај да ја истуркаме да се знае дека е од граѓаните“ изјави Неда Чаповска, АМАН.

Сега на потег е претседателот на собраниетот Вељаносвки, кој треба писмено да ги извести за одлуката, по што АМАН ќе треба да собере 10.000 потписи за иницијативата да биде ставена на дневен ред во Собранието.

„Најдоцна до петок очекуваме да го добиеме известувањето писмено од Вељановски и од другата недела да почнеме со собирање на потписите “ изјави Чаповска.

По серијата на поскапувања на цените на електричната енергија и на парното, но и укинувањето на евтината тарифа, опозицијата го обвинуваше Регулаторот за незаконска корекција на цените. А владата сето ова време се оградуваше и вината ја префрлаше токму кај Регулаторот. Но никој од партиите не отвори дебата во Собранието за одлуките на Регулаторот.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s