Граѓанска иницијатива Аман

Posted: Октомври 27, 2012 in Инфо

Претседателот на Собранието Трајко Вељановски по пошта дава зеленото свело за собирање10 илјади потписи на граѓанската Аман. Од законодавниот дом велат дека писмото е и пратено по пошта уште во понеделникот и тие не биле виновни што здружението Аман се уште не го добило.

Граѓанската иницијатива Аман веќе има подготвено и предлог закон за енергетика кој ќе биде доставен до народните избраници, но откако ќе бидат собрани 10 илјади потписи.

Пред дваесетина дена до регулаторната комисија реагираше и Хелсиншкиот Комитет. Денеска се известени дека во двата прописи со кои се укина дневната евтина тарафи биле направени технички грешкии истите биле испратени на објавување во Службен весник.

Сепак само една исправка била објавена, остануваат уште осум акти кои се важечки а се со недостатоци стои во соопштението.

Граѓанската иницијатива Аман утре продолжува со протестите против континуираните поскапувања на енергенсите, дериватите и на храната. По веќе изминати десет протести Аман веќе доби поддршка од неколку здруженија како и од нездоволни граѓани, но не и од синдикалните организации.

Извор:24Вести

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s