Поддршка на Аман од Здруженеие Ленка

Posted: Септември 15, 2012 in Инфо

СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИТЕ

по повод едномесечните протести против поскапувањата
АМАН е автентичен изблик на народниот револт!

Движењето за социјална правда – ЛЕНКА ја известува македонската јавност дека ја дава својата безрезервна поддршка на едномесечните протести организирани од граѓанската иницијатива АМАН – насочени против константните поскапувања на енергенсите и рапидното опаѓање на животниот стандард на нашите сограѓани.

За нас барањата на АМАН се целосно легитимни, оправдани и изводливи. Затоа јавно ги повикуваме сите свесни и совесни граѓани, пензионери и родители, работници и невработени, студенти и останати активисти да ни се приклучат и со своето лично присуство, секој вторник во 18:00 часот пред Порта „Македонија“, да придонесат кон омасовување на овој изблик на автентичен граѓански револт против екстра-профитите на претставниците на „енергетската мафија“.

ДСП „ЛЕНКА“ информира дека во оваа правична и демократска борба против неолибералистичкиот економски модел кој стимулира претерано богатство за едни, и претерана сиромаштија за други – ги става на располагање на АМАН сите свои човечки и мaтеријални ресурси со кои располага, а сѐ со единствена цел: заеднички да го спречиме алчното богатење на корпорациите на сметка на осиромашувањето на народот!

Истовремено ДСП „ЛЕНКА“, како бранител на правата на непривилегираните, отворено го повикува претседателот на Регулаторната комисија за енергетика да си поднесе неотповиклива оставка – како личен чин на морална и политичка одговорност за ова што ни се случува.

„ЛЕНКА“ во иднина ќе ги преземе сите правни и вонправни мерки кои стојат на располагање, вклучувајчи и методи на директна акција и законска граѓанска иницијатива, заради застанување на патот на овој нехуман процес на поскапувања кој најдиректно ги погодува токму најсиромашните слоеви од населението.

Движење за социјална правда – ЛЕНКА

10.IX.2012 – Скопје

lenka.dsp (@) gmail.com

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s